logo
03-05.08.2012 Gdaňsk
...
03-05.08.2012 Gdaňsk "Euronádeje 2012"
FAM Poprad sa v ďalekom Poľskom Gdansku nestratil.

Chlapci staršej prípravky FAM Poprad, ročník narodenia 2001, sa zúčastnili silne obsadeného turnaja "Euronádeje 2012"v prístavnom meste Gdansk.
Turnaja sa zúčastnila 16 vybraných mužstiev z 9 štátov  Európy. FAM Poprad bol jediný účastník zo Slovenska. Na turnaj sme dostali pozvánku na základe toho, že naši chlapci počas uplynulej sezóny dokázali vyhrať pár kvalitných turnajov v Poľsku, kde sa nám podarilo poraziť špičkové mužstvá z Poľska a zo Slovenska.
Účinkovanie  FAM Poprad poznačilo nešťastné vylosovanie v turnaji.
V skupine "A" sme okrem Gdanského mužstva Lechie Gdansk hrali aj s jednými najlepšími mužstvami z Európy a to BVB Borussia Dortmund a najlepšej futbalovej akadémie z Fínska Käpälyn Pallo Helsinky. To, že sa jednalo o najťažšiu skupinu na turnaji, ukázala aj účasť týchto mužstiev vo finále turnaja.
Chlapci z FAM Poprad v prvom zápase hlavne po individuálnych chybách prehrali s Lechiou Gdansk v pomere 1:4. V ďalšom zápase sme absolútne psychicky nezvládli zápas s favoritom turnaja  BVB Borussia Dortmund a prehrali sme vysoko 1:7.
V poslednom zápase v skupine sme podali zodpovedný disciplinovaný výkon a podarilo sa nám poraziť finalistu turnaja 1:0. Nakoniec sme skončili na 4.mieste a vypadli sme do skupiny o 9. - 16.miesto.
V prvom zápase sme dokázali po boji zdolať nemecké mužstvo Barsbutteler SV Hamburg 2:1. V ďalšom zápase sa nám podarilo po najlepšom výkone prekvapujúco zdolať vysoko favorizovanú Lechiu Gdansk v pomere 2:0.
Záver turnaja a boj o 9.miesto sme fyzicky a najmä psychicky nezvládli a nestačili sme na dobre hrajúce České mužstvo HC Hradec Králové a prehrali sme zahanbujúco 1:8.
Celkové 10. miesto v konkurencii 16 mužstiev na turnaji je pre nás sklamaním. No keď sa zamyslíme, aké mužstvá sa turnaja zúčastnili a hlavne, aké majú podmienky na futbalový rast, je to pre amatérsky futbalový klub FAM Poprad bez vlastného futbalového ihriska neskutočný úspech, keď dokázal vybudovať v Poprade na Slovenské pomery špičkové mládežnícke mužstvo.

Tréner Ing. Milan Molnár:

Turnaj sa vyznačoval vysokou športovou, ale aj spoločenskou úrovňou.
Otvorenie turnaja bolo po presune loďou na historické námestie v Gdansku.
Zápasy  sa hrali na ihrisku extraligovej Lechie Gdansk. Chlapci sa pozreli aj na nový štadión PSG Arénu, kde sa v júni 2012 odohrali zápasy Majstrovstiev Európy vo futbale.
Okúpali sme sa v Baltickom mori a sme radi, že sa počas turnaja nikto nezranil.
Domov sme prišli unavení, ale všetci šťastní z množstva zážitkov.
Turnaja sa zúčastnili:
Peter Puchala, Matej Baran, Jozef Pavlovič, Tomáš Rigo, Róbert Neupauer, Milan Molnár, Marek Rečičár, Marek Luščik, Dominik Maliňák, Dávid Maliňák, Adam Piljan, Dominik Klein, Samuel Výrostek.

Výsledky:
Borusia Dortmund ...– Käpylän Pallo2:2
FAM Poprad– Lechia Gdaňsk 1:4
Borusia Dortmund ... FAM Poprad 7:1
Käpylän Pallo ...- Lechia Gdaňsk  3:2
Borusia Dortmund ...- Lechia Gdaňsk   5:0
Käpylän Pallo ...- FAM Poprad   0:1

1.
Borusia Dortmund 
3
2
1
0
14:3
7b
2.
Käpylän Pallo 
3
1
1
1
5:5
4b
3.
Lechia Gdaňsk 
3
1
0
2
6:9
3b
4.
FAM Poprad 
3
1
0
2
3:11
3b

Zápasy podľa umiestnenia v skupine o 9-16. miesto:
FAM Poprad – Barsbütteler SV 2:1
Lechia Gdaňsk FAM Poprad 0:2

o 9. miesto:
FAM Poprad – HC Hradec Králové  1:8

Konečné poradie:
1. Borussia Dortmund
2. Käpylän Pallo 
3. BFC Daugava 
4. FC Dynamo Kyjev 
5. IF Brommapojkarna
6. Liepäjas Metalurgs 
7. Hamburg SV N.A
8. Czarnomorec Odesa 
9. HC Hradec Králove 
10.FAM Poprad 
11.Lechia Gdaňsk 
12.Jagiellonia Bialystok 
13.Barsbütteler SV 
14.FM Tauras 
15.Baltyk Gdynia 
16.Polonia Gdaňsk

Vyjadrenie trénera Molnára:
Bol to jedinečný turnaj po športovej , aj po spoločenskej stránke. Je to vyvrcholenie činnosti chlapcov staršej prípravky vo FAM Poprad.
 Od jesennej časti totiž všetci chlapci prechádzajú do FK Poprad.
Na turnaji sme mali smolu pri vylosovaní, keď postupujúci z našej skupiny sa nakoniec stretli vo finále... Neviem ,koľko futbalových mládežníkov z Popradu sa môže pochváliť, že hralo proti BVB Borussia Dortmund. Naším chlapcom sa to podarilo, aj keď zápas psychicky absolútne nezvládli.
Vzhľadom na účasť špičkových mužstiev z Európy, je naše účinkovanie na turnaji až na posledný zápas úspešné.
Mládežníci z Lechie Gdansk, ktorú naši chlapci  v boji o 9. miesto porazili, majú 11 futbalových ihrísk. Koľko ich má FAM Poprad ...?!
Ďakujem chlapcom  za vzornú reprezentáciu FAM Poprad, mesta Poprad, ale aj Slovenska a ďakujem rodičom za pomoc pri účasti na takomto  obrovskom medzinárodnom turnaji.
Taktiež ďakujem pánovi Borisovi Rigovi za pomoc a hlavne za odbornú spoluprácu pri výchove tak úspešného ročníka mládežníkov v Poprade.